Fars-Türk

Thursday, December 30, 2010


افشارشناسي



دكتر محمدخالقي مقدم



-سلسله آثار -(46 اثر علمي مربوط به ايل افشار )



http://drmkhm.blogfa.com/post-16.aspx



1- استان زنجان، سرزمين اقوام افشار

2- نقش اجتماعي ايل افشار در تشكيل دولت صفويه

3- تاخت و تاز ازبكها به ايران و مقابله اقوام افشار در برابر آنان

4- شناخت اجتماعي سران ايل افشار

5- تاكتيكها و استراتژيها و تواناييهاي نظامي ارتش افشار

6- زندگي نامه سران دولت نادر شاه افشار

7- اوضاع اجتماعي زنجان پس از فروپاشي دولت افشاريه

8- ادعاي سياسي سلطنت توسط اقوام افشار زنجان دوره زنديه

9- فوجهاي نظامي افشار زنجان در دوره قاجاريه

10 - تقابل دو ايل افشار و ايل قاجار، در زنجان در اوايل تشكيل دولت قاجاريه

11- نقش حاكمان افشار زنجان در جنگهاي ايران و روس

12- تأثير فرهنگي موسيقي اقوام افشار زنجان بر روي دستگاههاي موسيقي اصيل ايراني

13 - تحول اجتماعي موسيقي ايراني از دوره صفويه تا قاجاريه

14- زنجان و زيباييهاي فرش افشار

15- صنعت زيباي چارق هاي افشار زنجان

16- صنعت زيباي چاقوسازي اقوام افشار زنجان

17- صنعت زيباي مليله كاري اقوام افشار زنجان

18 ـ زندگي ايلي افشارها و قوچ افشاري آنان

19 - اقوام افشار و تحولات حوزه زيست جغرافيايي آنان

20 - مكانهاي ييلاق ـ قشلاقي ايل افشار

21- تيره ها و طوايف ايل افشار

22- ايل افشار و روند هويت زدايي ايلها

23 - فرايند تخته قاپو شدن طوايف و تيره هاي ايل افشار

24 - طايفه اينانلو افشار زنجان (حومه ابهر)

25 - طايفه افشار قورت بيگلو زنجان (حومه صائين قلعه زنجان)

26- طايفه افشار اوصانلو زنجان

27- طايفه ايرلو افشار زنجان (طارم و حومه زنجان)

28- طايفه افشار قراپشتلو (قرابز چلو زنجان )

29 - طايفه افشار غني بيگلو و قزل گچيلو زنجان

30- طايفه افشاركور حسنلوي زنجان (حومه قيدار)

31- طايفه افشار دويران زنجان (انگوران و ماهنشان)

32 - طايفه افشار تكاب

33 - طايفه افشار اروميه

34- طايفه افشار گروس (روستاهاي اطراف قزل اوزن)

35- طايفه افشار اسدآباد همدان ( افشارهاي حوزه ابتداي شاخه تالوار قزل اوزن)

36- طايفه افشار خرقان

37- طايفه افشار بكشلو (دهستانهاي افشاريه و شال در جنوب قزوين)

38- طايفه افشار ساوجبلاغ كرج ( دهستانهاي افشاريه و اشتهارد غرب كرج)

39- طايفه افشار شمال ساوه (گرمسيرات ايل افشار)

40- طايفه افشار خوزستان

41- طايفه افشار كرمان

42- طائفه افشار خراسان

43- تاريخ اجتماعي امير گونه خان افشار طارمي

44 - تاريخ اجتماعي جهانشاه خان افشار قيداري

45- تاريخ اجتماعي حبيب الله خان شاهسون افشار دويراني انگوران (امير توپخانه دوره محمدشاه قاجار)

46- تاريخ اجتماعي خوانين مختلف افشار زنجان



Monday, December 20, 2010


تركها در جوار و در سرزمين بختياري

چ) تركها و مغولها

تركها در جنوب، غرب، شرق و شمال سرزمين بختياري در مناطق هفتگل، اطراف شوشتر و رامهرمز (گندزلوها يا افشار و بيگدلی ها)، اطراف گندمان، حومه ي شهركرد و فريدن سكني دارند بعلاوه شمار زيادي از تركان در ميان بختياريهازندگي مي كنند كه دو زبانه نيز مي باشند يعني هم به گويش بختياري و هم به زبان تركي تكلم مي كنند.

مهاجرت اولين گروه از تركان به خاك بختياري به زمان سلجــوقيان در قرن ششم هـ .ق. بــاز مي گردد. نورمحمد مجيدي به نقل از «تاريخ وصاف» مي نويسد:

«چون مملكت ال سلجوقي در فارس بر آمد . . . امواج تراكمه از نواحي قفچاق مخدر گشتند. يعقوب بن ارسلان با جمعي از لشكريان قصبه ي خوزستان را بهر اقامت اختيار كرده و امير مودود سلغري امير سلغريان به صحراي گندمان فرود آمد و از آنجا تا به عرصه ي كهگيلويه خيمه اقامت برافروختند.» ( مجیدی ،1371 : 237)

از زمان صفويه دو ايل افشار و بيگدلی در مناطق جنوبي و غربي بختياري استقرار يافتند و با بختياريها آميختگي فراواني پيدا كردند. از ناحيه شرقي نيز بختياريها با قشقاييها همسايه و همجوار هستند كه در مهاجرت دوسويه گروههايي از هر طرف در داخل قلمرو ديگري مؤثر بوده است.

در خلال سالهاي 5-1292 هـ .ق. گروههاي از تركان قشقايي كه عمده ي آنها «لركيها» بودند به سبب نزاع و كشمكشهايي به منطقه بختياري كوچ نمودند. همچنين گروههايي از طوايف دره شوري، كشكولي، ايگدر، اصلانلو، محمدتركي و چهرازي در مناطق بختياري سكني دارند و اكثراّ دو زبانه هستند و با بختياريها وصلت و خويشاوندی زيادي دارند.

Sunday, September 12, 2010


ساختار‌شناسی گویش ترکی در منطقه فارس بررسی می‌شود


http://www.ibna.ir/vdcfejde.w6dtmagiiw.html

به کوشش کاووس حسن‌لی

نشریه «مطالعات ادبیات کودک» در دانشگاه شیراز منتشر شد

26 تير 1389 ساعت 11:22
بررسی«ساختارشناسی زبان و گویش ترکی منطقه صفاشهر استان فارس» موضوع کتابی پژوهشی به کوشش حسن‌لی است. این کتاب از دیدگاه قوم‌شناسی به بررسی ویژگی‌های فرهنگی مردم صفاشهر و تشریح ویژگی‌های شیوه گفتار در آن منطقه پرداخته است.\
حسن‌لی در گفت‌و‌گو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره این کتاب گفت: تاکنون هیچ سند مکتوبی از شیوه گفتار و سخن ترک‌زبانان منطقه صفاشهر در شهرستان خرم‌بید استان فارس تهیه نشده است. البته این احتمال نیز وجود دارد که تا حدود 200 سال دیگر زبان ترکی در این منطقه به دست فراموشی سپرده شود.

وی ادامه داد: از دیدگاه زبان‌شناسی تدوین چنین کتابی ضروری بود؛ چراکه در گذر زمان مردم این منطقه به زبان فارسی گرایش پیدا می‌کنند.

این استاد دانشگاه به ارائه توضیح درباره مقدمه کتاب پرداخت و افزود: در مقدمه این کتاب به‌طور مفصل درباره تاریخ ورود ترک‌ها به مناطق مرکزی ایران و استان فارس توضیحاتی ارائه کرده‌ام. البته عنوان نهایی این کتاب و ناشر آن هنوز مشخص نشده است.

«فرهنگ نیما‌پژوهی» در ادامه انتشار دو کتاب «کارنامه تحلیلی خیام‌پژوهی» و «فرهنگ حافظ‌ پژوهی» از دیگر آثار در دست انتشار حسن‌لی است. وی اظهار داشت: تمامی این آثار به کتاب‌شناسی توصیفی، تحلیلی و انتقادی بزرگان فرهنگ و ادب فارسی می‌پردازند.

این پژوهش‌گر ادبی ادامه داد: این نوع شیوه کار از یک سو منابع را معرفی می‌کند و از سوی دیگر تاثیرگذاری هریک از این منابع را نشان می‌دهد. البته همزمان با تالیف کتاب‌شناسی «نیما یوشیج»، فهرست‌بندی موضوعی کتاب‌ها و مقاله‌ها برای تدوین کتاب «راهنمای موضوعی نیما‌شناسی» نیز صورت می‌گیرد.

وی به تکمیل «فرهنگ سعدی‌پژوهی» اشاره و تصریح کرد: «فرهنگ سعدی‌پژوهی» در سال 1375 منتشر شده بود. هم‌اکنون کتاب‌شناسی، نقد و بررسی آثار منتشر شده درباره سعدی از سال 1375 تا سال 1385 گردآوری و به این کتاب افزوده شده است.

حسن‌لی از انتشار این اثر تا پایان تابستان خبر داد و افزود: حجم مطالب منتشر شده در طی 10 سال برابر با حجم تمامی مطالبی است که در چاپ نخست «فرهنگ سعدی‌پژوهی» گردآوری شده بود. از این منظر آثار منتشر شده رشد کمی چشمگیری داشته است.

«راهنمای موضوعی خیام‌شناسی» یکی دیگر از آثار در دست تدوین حسن‌لی است. وی درباره این کتاب توضیح داد: «راهنمای موضوعی خیام‌شناسی» همانند «راهنمای موضوعی حافظ‌شناسی» است و در آن تمامی موضوعات پرداخته شده در کتاب‌ها و مقالات به صورت ریزموضوعی فهرست‌بندی شده‌اند.

وی ادامه داد: «خیام و نیچه»، «خیام و حافظ»، «شعر و اندیشه خیام»، «مسائل فلسفی در آثار خیام» و «ترجمه آثار خیام در کشورهای دیگر» از جمله موضوعاتی هستند که در این کتاب فهرست‌بندی شده‌اند.

تدوین تمامی این کتاب‌ها به پایان رسیده است. در حال حاضر این آثار ویرایش نهایی را طی می‌کنند و به احتمال زیاد توسط نشر علم منتشر و راهی بازار نشر می‌شوند.

این استاد دانشگاه در ادامه به انتشار مجله «مطالعات ادبیات کودک» در دانشگاه شیراز اشاره و تشریح کرد: برای نخستین‌بار چنین مجله‌ای با درجه علمی-پژوهشی در حوزه ادبیات کودک منتشر می‌شود. این مجله با همکاری دانشکده ادبیات دانشگاه شیراز و انجمن ترویج زبان و ادب فارسی هفته گذشته منتشر شد.

وی در پایان یادآور شد: هدف از انتشار این نشریه تقویت روش‌مندی در پژوهش‌های ادبیات کودک و نوجوان و کمک بیشتر و بهتر به نقد و تولید نظریه در عرصه ادبیات این حوزه است.

حسن‌لی سردبیری این نشریه را برعهده دارد و عباس حری، مهدی حجوانی، جان استیونز، فریده پورگیو، نجف جوکار، مرتضی خسرونژاد و محمدیوسف نیری از جمله اعضای هیات تحریریه مجله هستند.

در نخستین شماره از مجله «مطالعات ادبیات کودک» مقاله‌هایی به قلم لطف‌الله یارمحمدی، لیلا قنبری، فریبا خوشبخت، سعید حسام‌پور، مهدی حجوانی، مهدخت سیم‌خالقی، مریم جلالی، شهرام پرستش و محمد ابراهیم ایرج‌پور منتشر شده است.

Home [Powered by Blogger]